Ciasto czekoladowe z malinami
Składniki ;
- 400 gram mąki pszennej tortowej
- 150 gram kakao gorzkiego do wypieków
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 gram cukru
- 4 jajka M
- 180 gram jogurtu naturalnego lub maślanki
- 170 gram masła
- 1,5 szklanki wody
- 1 cukier waniliowy Burboński
- szczypta soli
- 500 gram malin – lub wiśni świeżych
- kilka gałązek czerwonej porzeczki do dekoracji – opcjonalnie
Na polewę ;
- 250 gram gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki
- złoto w sprayu do wykończenia – według uznania
Wykonanie ;
Bardzo wilgotne ciasto czekoladowe , które szybko znika z talerzyków . Banalne ciasto , które dzięki ładnej dekoracji staje się nawet ciastem na większe okazje . Tutaj jest z malinami , ale mogą to być wiśnie , nawet można użyć mrożonych , po prostu ciasto będzie wilgotniejsze . Do rondelka wlewamy wodę , dodajemy masło z solą i doprowadzamy do zagotowania . W misce wymieszać suche składniki i powoli wlewać masło oraz dodać po jednym jajku i jogurt lub maślankę . Ciągle mieszamy robotem na wolnych obrotach , pod koniec ucieramy szybciej i jeszcze kilka minut po połączeniu składników aż masa będzie jednolita . Wsypujemy owoce i mieszamy szpatułką . Zostawić trochę owoców do dekoracji . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia . Wylać ciasto . Pieczemy około 50 minut na 180 st C. do suchego patyczka . Wyjąć na kratkę i przestudzić . W rondelku rozgrzać kremówkę i wrzucić kawałki czekolady – doprowadzić do rozpuszczenia ciągle mieszając . Po lekkim przestudzeniu polać ciasto polewą . Gdy całkiem wystygnie udekorować owocami oraz spryskać złotym sprayem jeśli taki jest akurat w domu . Życzę smacznego degustowania .