Dynia z gruszką do zupy
Składniki ;
- 1,5 kg dyni
- 0,70 dkg gruszek konferencja ze skórką
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól , pieprz , pieprz cayenne
- 4 łyżki oleju
Wykonanie ;
Taka nowość do słoiczków – czemu nie skorzystać gdy sezon w pełni . Bardzo prosty sposób na zatrzymanie smaków i zapachu lata w słoiku . Tego przecieru używam do zupy dyniowej z gruszką z dodatkiem mleczka kokosowego . Dlatego też od razu jest dosmaczony na wytrawnie . Ilość dyni i gruszki podana plus , minus orientacyjnie . Nic się nie stanie jak będzie ciut mniej gruszki lub więcej dyni . Zupa z tym przecierem będzie słodko słona i wyjątkowa – nadaje się na wystawne przyjęcie nawet . Obraną , oczyszczoną dynię pokroić w kostkę do garnka razem z gruszkami . Z gruszek wyjąć ogonek i gniazda nasienne , a skórki zostawić . Doprawić solą , pieprzami i gałką – ma być pikantnie . Słodycz gruszki zmieni smak na delikatniejszy pózniej . Dolać pół szklanki wody i dusić około pół godziny do 40 minut na małym ogniu często mieszając . Na koniec porządnie zblendować , żeby skórek z gruszki nie było widać . Gorący przecier wkładamy do dużych słoików ( przecier jest do zupy przecież ) i zakręcamy . Słoiki odwrócić do góry dnem do jutra . Nasz przecier do zupy jest już gotowy , wystarczy zrobić bulion warzywny lub na kurczaku i będzie pyszna , rozgrzewająca zupa dyniowo – gruszkowa .