kaczka w pomarańczach z miodem
Składniki ;
- 1 kaczka
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 2 pomarańcze
- 2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
- kieliszek białego wina lub likieru pomarańczowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy
- pół szklanki bulionu
- mąka kukurydziana do zaciągnięcia sosu
- listek laurowy , tymianek , estragon , majeranek sól i pieprz do smaku
Wykonanie ;
Przepis francuski,który zachwycił mnie swoją prostotą dlatego też na prośbę koleżanki przekazuję go dla wszystkich . Osuszoną kaczkę nacieram oliwką z oliwek oraz solą , pieprzem i ziołami . 2 wyszorowane pomarańcze kroję w plastry i okładam kaczkę ze wszystkich stron , oraz wkładam końcówki do środka . Piekę kaczkę około 2 godzin w temp. 160 stopni aż do miękkości . Na koniec podkręcam grzałki , żeby kaczkę zrumienić . Podczas pieczenia polewam kilka razy wytopionym tłuszczem . W międzyczasie robimy sos do kaczki . W rondelku rozgrzać oliwkę , zblanszować cebulkę posiekaną w kosteczkę . Dodać sok z pomaranczy , miód , musztardę białe wino lub likier pomaranczowy , bulion , ocet oraz sól i pieprz do smaku i wolniutko zagotowac sos , zaciągnąć mąką kukurydzianą na odpowiednią gęstość . Podawać kawałki kaczki polane sosem . Jako dodatek najlepsze będą frytki , ale co kto lubi , może być też ryż .