kaczka w pomarańczach z miodem

kaczka w pomarańczach z miodem

     Składniki ;

  • 1 kaczka
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 pomarańcze
  • 2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • kieliszek białego wina lub likieru pomarańczowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • pół szklanki bulionu
  • mąka kukurydziana do zaciągnięcia sosu
  • listek laurowy , tymianek , estragon , majeranek sól i pieprz do smaku

    Wykonanie ;

Przepis francuski,który zachwycił mnie swoją prostotą dlatego też na prośbę koleżanki przekazuję go dla wszystkich  . Osuszoną kaczkę nacieram oliwką z oliwek oraz solą , pieprzem i ziołami . 2 wyszorowane pomarańcze kroję w plastry i okładam kaczkę ze wszystkich stron , oraz wkładam końcówki do środka . Piekę kaczkę około 2 godzin w temp. 160 stopni aż do miękkości . Na koniec podkręcam grzałki , żeby kaczkę zrumienić . Podczas pieczenia polewam kilka razy wytopionym tłuszczem . W międzyczasie robimy sos do kaczki . W rondelku rozgrzać oliwkę , zblanszować cebulkę posiekaną w kosteczkę . Dodać sok z pomaranczy , miód , musztardę białe wino lub likier pomaranczowy , bulion , ocet oraz sól i pieprz do smaku i wolniutko zagotowac sos , zaciągnąć mąką kukurydzianą na odpowiednią gęstość .  Podawać kawałki kaczki polane sosem . Jako dodatek najlepsze będą frytki , ale co kto lubi , może być też ryż .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *