Naleśniki normandzkie z owocami na alkoholu a i b

Naleśniki normandzkie z owocami na alkoholu a i b

     Składniki dla A ;

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki soku wiśniowego
  • kieliszek wiśniówki
  • 1 szczypta soli
  • 250 gram mąki + , – , zależy od mąki
  • 1 cukier waniliowy z Madagaskaru ( jest mocniejszy )
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego do ciasta
  • masło klarowane do smażenia
  • wisienki tortowe lub osączone wiśnie z syropu lub wiśniówki

    Składniki dla B ;

  • morele suszone namoczone wczesniej w Amaretto
  • spory kieliszek Amaretto
  • 1 – 2 porcje szafranu

To wszystko zamieniamy zamiast wiśni , wiśniówki i soku wiśniowego . Pozostałe składniki takie same . Nie zapomnijcie dodać odpowiednią ilość szafranu na złoty kolorek .


     Wykonanie ;

Naleśniki normandzkie są podawane najczęściej z duszonymi jabłkami , ale tutaj mamy taką wariację z innymi owocami , mało tego z alkoholem , który dodaje pepsu pospolitym naleśnikom . Zdecydowanie są tylko dla dorosłych – dla dzieci wiecie , że bez alkoholu 😉 Świetnie się sprawdzą na Walentynki i kolacyjkę we dwoje . Rozrobić ciasto naleśnikowe – każde w innej misce i odstawić na pół godzinki . Ilość mąki jest trochę względna , to zależy od wielkości jajek i jakości mąki . Ciasto ma być dość rzadkie , aby naleśniki były cienkie i elastyczne . Smażymy dość szybko na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego za każdym razem , żeby nie przypiec i wyeksponować kolor naleśników . Każdy rodzaj podajemy z odpowiednimi owocami , posypane cukrem pudrem . Można podawać po kieliszku odpowiedniego alkoholu do każdego rodzaju .

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *