Naleśniki bretońskie z serkiem mascarpone

Naleśniki bretońskie z serkiem mascarpone

     Składniki ;

  • 250 gr. mąki gryczanej
  • 0,25 l. mleka
  • 0,25l. wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 duża łyżka rozpuszczonego słonego masła
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy Burbonski
  • 70 gr. brązowego cukru lub trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 kieliszek rumu ( lub kilka kropli zapachu rumowego )
  • serek mascarpone , po dużej łyżce na naleśnik
  • miód spadziowy do polania
  • owoce i bitą śmietaną do dekoracji
  • masło klarowane do smażenia
  • dla wersji jasniejszej dajemy mąkę pszenną

    Wykonanie ;

Ogólnie rzecz biorąc, gotowanie jest ważnym elementem wizerunku Bretanii. Można nawet powiedzieć, że region jest reprezentowany na całym świecie przez jego naleśniki z mąki gryczanej. Naleśniki pachnące rumem , wanilią i masłem . Z podanych składników wyrobić ciasto naleśnikowe i odstawić na pół godzinki . Następnie smażyć naleśniki zawsze na odrobinie masła klarowanego . Do wypełnienia świetnie tutaj smakuje serek mascarpone i zamiast cukru trochę miodu spadziowego do polania oraz bita smietana zadowolą wasze podniebienia przy jedzeniu tego wspaniałego deseru . Owoce jakie macie pod ręką dopełnią dekoracji . Tego rumu to tak naprawdę ja wlewam więcej, żeby lepiej pachniały . 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *