Kapuśniak na boczku wędzonym

Kapuśniak na boczku wędzonym

  • Składniki;

  • 40 dkg.kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • 25 dkg.boczku wędzonego
  • sól,pieprz
  • pół łyżki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

       Wykonanie;

Cebulkę obrać , pokroić w kostkę i zrumienić na patelni razem z pokrojonym boczkiem . Przełożyć do garnka . Zalać litrem wody . Warzywa utrzeć na tarce , dodać do garnka , posolić , popieprzyć , wrzucić listki laurowe oraz ziele angielskie , pogotować 10 minut . Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki – pogotować wszystko pod przykryciem następne 10 minut . W tym czasie przesmażyć kapustę na patelni , często mieszając . Dodać do gotujących się warzyw . Dodać majeranek i wszystko razem pogotować około 30 minut . Proszę nie solić za dużo , ponieważ często boczek jest już trochę słony.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *