Kapuśniak na boczku wędzonym
Składniki;
- 40 dkg.kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 ziemniaki
- 25 dkg.boczku wędzonego
- sól,pieprz
- pół łyżki majeranku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie;
Cebulkę obrać , pokroić w kostkę i zrumienić na patelni razem z pokrojonym boczkiem . Przełożyć do garnka . Zalać litrem wody . Warzywa utrzeć na tarce , dodać do garnka , posolić , popieprzyć , wrzucić listki laurowe oraz ziele angielskie , pogotować 10 minut . Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki – pogotować wszystko pod przykryciem następne 10 minut . W tym czasie przesmażyć kapustę na patelni , często mieszając . Dodać do gotujących się warzyw . Dodać majeranek i wszystko razem pogotować około 30 minut . Proszę nie solić za dużo , ponieważ często boczek jest już trochę słony.