Kapusta faszerowana
Składniki ;
- 1 średnia główka kapusty włoskiej
- 3 ziemniaki lub szklanka ryżu na spód
- 600 gram mięsa mielonego w przybliżeniu
- 2 małe jajka
- szczypior oraz mała cebulka
- przyprawy ; sól , pieprz , kminek , gałka muszkatolowa , zioła prowansalskie , listki laurowe
- pół litra gęstego beszamelu
- ser do posypania
Wykonanie ;
Chyba mało kto nie lubi gołąbków , jednak ich wykonanie zabiera sporo czasu , dlatego nie robimy ich dość często . Szkoda , ponieważ kapusta jest pełna cennych witamin i minerałów . Dlatego proponuję szybką wersję tej pysznej potrawy . Kapustę włoską oczyścić z głąb a, sparzyć , liscie oczyścić z grubego nerwu . Poukładać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem , na plasterkach ziemniaków lub ryżu wysypanym na dno . Ryż pogotować wcześniej około 5 – 7 minut . Mięso doprawiamy jak na gołąbki , ja nie daję ani ryżu do środka ani bułki , ale wlewam trochę wody , żeby było lekkie . W tej wersji jest kminek w środku – co daje bardziej podkreślony smak kapusty . Układamy mięso na liściach kapusty i zalewamy bardzo gęstym beszamelem z łyżeczką gałki muszkatołowej . Posypać serem i piec około godziny na 180 stopni C . z turboobiegiem . Ser powinien się dobrze zezłocić , a wystające liście kapusty mogą się trochę przypiec . Zależy od piekarnika . Wilgoć z beszamelu i mięsa spłynie na dno gdzie w ten sposób upieką się ziemniaki lub ryż . Polecam serdecznie .