Kotlety ziemniaczane po szwajcarsku
Składniki ;
- 5 czubatych łyżek puree ziemniaczanego z wczoraj
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka bułki tartej do środka
- Sól i pieprz do smaku
- Garść siekanej drobno natki pietruszki
- 1 łyżka siekanej szalotki lub cebulki
- 5 kawałków sera cheddar wielkości kciuka
- Bułka tarta do obtoczenia
- Oliwia z oliwek do smażenia
Wykonanie;
Do chłodnego puree dodać posiekaną cebulę i natkę pietruszki, sól i pieprz oraz małe jajko . Wszystko dobrze wyrobić dodając po łyżce mąki ziemniaczanej i bułki tartej . Kawałki cheddara oblepić wyrobioną masą , obtoczyć w bułce tartej i smażyć w sporej ilości oliwy na dobrze złoty kolor z dwóch stron . Podawać na ciepło z sosem grzybowym . Gwarantuję , są pyszne i szybkie w przygotowaniu . Z tej ilości wychodzi 5 kotletów .