Kurczak nadziewany wątróbką drobiową i rodzynkami
Składniki ;
- 1 kurczak około 1,7 kg
- 4 namoczone i odciśnięte kajzerki
- 40 dkg wątróbek drobiowych
- garść rodzynek
- pęczek natki pietruszki
- 4 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka estragonu
- sól,pieprz papryka słodka do smaku
Wykonanie;
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na około pół godziny przed przystąpieniem do szykowania nadzienia . Odcedzić na sitku , bułkę namoczyć w mleku , odcisnąć bardzo mocno . Do miski wkładamy bułkę , jajka , posiekaną natkę pietruszki oraz rodzynki i dodajemy posiekaną wąrtóbkę drobiową . Jeśli farsz jest rzadki dodać bułki tartej . Wszystko dosmaczyć sporą ilością pieprzu oraz solą i papryką słodką . Bardzo dobrze wyrobić farsz . Kurczakowi odcinamy cienkie końce skrzydełek oraz wycinamy szyjkę pozostawiając skórkę od szyjki . Nadziewamy kurczaka od strony szyjki i spinamy wykałaczkami a następnie od strony brzucha i też spinamy . Resztę farszu można upiec w oddzielnych foremkach , lub zrobić tylko z połowy składników . Z wierzchu posmarować kurczaka oliwką . Posypać solą , pieprzem , estragonem i słodką papryką węgierską . Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do blaszki i podlewamy 1 szklanką wody . Pieczemy 1,5 godziny na 180 st.C. Farsz w małych foremkach wystarczy piec około 30 minut . Podajemy na zimno z sosem czosnkowym .