Łazanki Czanieckie z kapustą z grzybami i olejem z ostropestu
Składniki ;
- 160 gram makaronu łazanki 5 jajecznego – Czaniecki
- 80 dkg kapusty kiszonej
- 15 podgrzybków suszonych – same kapelusze
- 1 cebula
- 10 suszonych śliwek bez pestek oraz 1 małe kwaśne jabłko
- 1 cebula
- 5 łyżek oliwy do smażenia
- 8 – 10 łyżek oleju z ostropestu
- sól , pieprz , 3 listki laurowe , 5 ziaren ziela angielskiego , duża łyżka majeranku
Wykonanie ;
Banalnie proste jedzonko , jednak smak w prostocie się kryje . Nie musi być drogo , żeby gościom smakowało . Oczywiście można dodać jakiś akcent mięsny , jednak tutaj danie jest postne i wegetariańskie też może być . Dzień wcześniej namoczyć grzyby w dwóch szklankach wody . Na oliwie do smażenia obsmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę . Dodać kapustę , pokrojone śliwki , jabłko oraz grzyby w całości . Dodać przyprawy i podlać wodą od moczenia grzybów . Dusić pod przykryciem godzinę często mieszając i w razie potrzeby dolewając wody , ale nie za dużo . Makaron gotujemy na końcu wg. opisu na opakowaniu . Układamy na talerzach wianek z miękkiej kapusty z grzybami , w środek kładziemy osączony makaron . Polewamy każdą porcję makaronu czaniecki 4 łyżkami oleju z ostropestu i możemy podawać natychmiast . Polecam do tego białe półsłodkie lekkie wino dobrze schłodzone .