Mielone po włosku
Składniki ;
- 30 dkg mielonej wieprzowiny np.łopatki
- 30 dkg mielonych udek z kurczaka
- 30 dkg mielonego podudzia z indyka
- 2 jajka na twardo
- 3 duże jajka surowe
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 łyżki utartego sera parmezan
- sól i pieprz z młynka do smaku oraz pół łyżeczki oregano
- bułka tarta do obtoczenia oraz oliwa do smażenia
Wykonanie ;
Bardzo ciekawe kotleciki mielone z nutką włoskich smaków , takie akurat na lato proponuję popróbować . Dzień wcześniej ugotować 2 jajka na twardo . W misce połączyć wszystkie mięsa , dodać posiekane jajka oraz dość grubo posiekaną natkę pietruszki i oregano . Dodać 1 duże surowe jajko , utarty ser parmezan i sól i pieprz z młynka na własny smak . Przypominam jednak , że parmezan jest trochę słony . 2 jajka roztrzepać w miseczce , a w drugiej wsypać bułkę tartą . Formować kotleciki wielkości dłoni , panierować i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor . Na końcu można trochę zaparować pod pokrywką , są wtedy pulchne i mięciutkie . Podawać z sosem grzybowym , lub innym . Praktycznie wszystkie dodatki pasują do takich kotlecików .