Mielone po włosku

Mielone po włosku

       Składniki ;

  • 30 dkg mielonej wieprzowiny np.łopatki
  • 30 dkg mielonych udek z kurczaka
  • 30 dkg mielonego podudzia z indyka
  • 2 jajka na twardo
  • 3 duże jajka surowe
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki utartego sera parmezan
  • sól i pieprz z młynka do smaku oraz pół łyżeczki oregano
  • bułka tarta do obtoczenia oraz oliwa do smażenia

    Wykonanie ;

Bardzo ciekawe kotleciki mielone z nutką włoskich smaków , takie akurat na lato proponuję popróbować . Dzień wcześniej ugotować 2 jajka na twardo . W misce połączyć wszystkie mięsa , dodać posiekane jajka oraz dość grubo posiekaną natkę pietruszki i oregano . Dodać 1 duże surowe jajko , utarty ser parmezan i sól i pieprz z młynka na własny smak . Przypominam jednak , że parmezan jest trochę słony . 2 jajka roztrzepać w miseczce , a w drugiej wsypać bułkę tartą . Formować kotleciki wielkości dłoni , panierować i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor . Na końcu można trochę zaparować pod pokrywką , są wtedy pulchne i mięciutkie . Podawać z sosem grzybowym , lub innym . Praktycznie wszystkie dodatki pasują do takich kotlecików .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *