Zupa rybna luksusowa

Zupa rybna luksusowa

     Skladniki ;

  • 1 kg łososia wraz z glową
  • 0,5 kg morszczuka
  • 0,5 kg owoców morza – małży i ośmiorniczek
  • 1 kg dorsza
  • 0,5 kg kalmarów
  • 30 dkg krewetek
  • 1 duża cebula
  • słoiczek przyprawy do zupy rybnej – la rouille , można zrobić samemu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • marchewka , kawałek selera i natka pietruszki
  • sól , pieprz i 1 kostka warzywna oraz kilka różyczek brokuła

    Wykonanie ;

W sezonie letnim łatwiej dostać świeże ryby i owoce morza , dlatego taka moja propozycja może Was zaciekawić kochani .W garnku rozgrzać masło i zeszklić wcześniej posiekaną cebulkę , dodać utarte na dużych oczkach kawałki selera i marchewkę . Dodać głowę łososia i zalać wodą , pogotować około 15 minut . Wyjąć głowę i dodać wszystkie pozostałe składniki – doprawić do swojego smaku . Na końcu dodajemy la rouille oraz koncentrat pomidorowy . Pogotować na bardzo wolnym ogniu około 15 – 20 minut , aby kawałki ryby się nie rozpadły . Podawać z grzankami ziołowymi z bułki . Jest to wyśmienite danie jednogarnkowe . Jeśli lubicie , można dodać śmietany już na talerzu ale uważajcie , ponieważ śmietana szybko zakwasza smak .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *