Chleb na proszku do pieczenia

Chleb na proszku do pieczenia

     Składniki;

  • 700 gram mąki żytniej typ 1050
  • 300 gram płatków gryczanych
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 22 gr. proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub jabłkowego
  • nasiona , zioła , płatki wg uznania
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 2 szklanki ciepłego mleka

    Wykonanie ;

Gdy w domu zabraknie pieczywa lub nie chce się wyjść do sklepu – to jest na to szybki sposób na pyszny chlebek . Potrzeba tylko posiadac składniki na jego wykonanie . Wszystkie suche składniki wymieszać w misce , wbic jajko , dodać mleko , ocet i olej i dobrze wymieszać przez 2 – 3 minuty . Wyłożyć formę papierem do pieczenia . Przełożyć masę do formy , zmoczyć  wodą rękę i wygładzić wierzch chleba . Posypać ziarnami jakie lubicie lub płatkami . Rozgrzać piekarnik na 180 st. C. z turboobiegiem . Piec 35 – 40 minut . Gorący wyjąć z formy na kratkę . Postukać  w bochenek – gdy wydaje głuchy dźwięk to jest już dobrze upieczony . Powiem wam , że jest pyszny . Szybko znika nawet jedzony sam tylko z masłem . Trochę się kruszy , ale to kwestia braku glutenu . Nawet do tygodnia zachowuje świeżość , jednak u mnie zawsze szybko znika . Mam nadzieję , ze polubicie ten chlebek za jego smak i szybkość z jaką sie robi .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *