Mus czekoladowy z mango
Składniki ;
- 25 gram masła
- 25 gram cukru brązowego
- 150 gram czekolady czarnej
- szczypta soli
Wykonanie ;
Banalnie prosty deser typowo belgijski , który podbił moje serce swoim smakiem i szybkością wykonania . Dekoracje i sposób podania wg. uznania – ja podaję z owocami . Najlepiej zrobić dzień wcześniej , ponieważ przez noc w lodówce mus jeszcze pracuje i robią się pęcherzyki powietrza , które dodają lekkości temu deserowi . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem , ciągle mieszając . Jajka oddzielić ,żółtka ubić z cukrem . Białka ubić na pianę ze szczyptą soli . Dodać do lekko przestudzonej czekolady z masłem . Mieszać drewnianą szpatułką do połączenia składników . Wlać do szklaneczek lub sloiczków , zostawić na noc w lodówce . Można przechowywać do 3 dni , ale przeważnie znika dużo szybciej . Dekorować czym macie ochotę , nawet kremem kawowym próbowałam . Tutaj po prostu z owocem mango i ciasteczkiem podałam .