Paszteciki z mięsem w cieście francuskim
Składniki ;
- 1 rulon ciasta francuskiego XXL
- 3/4 kg ugotowanego mięsa wołowego z rosołu
- 1 spora cebula
- oliwa do obsmażenia
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
Wykonanie ;
Cebulkę posiekać i obsmażyć na oliwce . Wystudzić . Mięso z wczorajszego rosołu typu pręga lub łata zmielić w maszynce , wymieszać z cebulką i dobrze dosmaczyć pieprzem oraz solą . Farsz musi być pikantny . Z ciasta francuskiego wykrawać trójkąty , na szerszej powierzchni kłaść sporą łyżkę farszu i zwijać aby cieńszy rożek był na wierzchu . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem . Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez około 15 minut na turboobiegu . Gdy są złociste można już wyjmować z pieca . Są przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno . Ze szklanką czerwonego barszczyku tworzą idealną parę .