Pierogi z pieczonej kaczki w sosie malinowym
Składniki na farsz ;
- 0,5 kg mięsa z kaczki pieczonej
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz świeżo mielony oraz majeranek
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
Składniki na ciasto ;
- 3 jajka
- 0,6 dkg mąki pszennej typ 480
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- 3/4 szklanki letniej wody
Składniki na sos ;
- 200 gram mrożonych lub świeżych malin
- 1 mała łyżeczka miodu
- 4 łyżki wody
Wykonanie ;
Cebulkę zeszklić na oleju . Mięso z kaczki zmielić , dodać cebulę i przyprawy . Dobrze wyrobić , jeśli masa jest zbyt ścisła to dodać bulionu warzywnego . Odstawić w chłodne miejsce . Z podanych składników zagnieść ciasto na pierogi . Dobrze wyrobić aby ciasto było elastyczne . Odstawić na 10 minut . W tym czasie zrobić sos malinowy . Do rondelka wsypać maliny i podlać wodą . Dusić do miękkości . Na koniec zblendować , zestawić z ognia i dodać miód , jeszcze wymieszać do całkowitego rozpuszczenia miodu . Ciasto rozwałkować na placki , z których szklanką wykrawać krążki . Na krążki kładziemy po łyżce nadzienia i sklejamy brzegi . Uważać aby farsz nie znajdował się w miejscu sklejania pieroga . W dużym garnku zagotować 5 litrów osolonej wody . Wrzucać pierogi partiami , aby lużno pływały . Zagotować i od zagotowania pogotować około 3 minut. Zdejmować na płaskie talerze . Podawać polane sosem malinowym . Posypać zielonymi kiełkami – opcjonalnie .