Placek ziemniaczany po alzacku
Składniki ;
- 3 duże ziemniaki
- 3 marchewki
- garść usiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki usiekanego szczypioru
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 serki typu almette z ziołami
- szynka , salami w plastrach
- ser utarty do posypania
- trochę oliwy z oliwek
Wykonanie ;
Przepis pochodzi z Alzacji . Danie może być podawane tak na obiad jak na elegancką kolację . Ziemniaki i marchewkę po obraniu ścieramy na tarce na dużych oczkach . Lekko odciskam i dodaję posiekaną zieleninę , jajko , przyprawy i mąkę . Wszystko dokładnie wymieszać . Rozgrzać piekarnik na turboobiegu do temp 220 st. C. Na blaszce położyć papier i wysmarować oliwką . Wyłożyć równomiernie masę na papierze – nie dociskać . Skropić oliwką . Ja kropię pędzelkiem . Zapiekać 25 minut , jeśli jeszcze nie jest rumiany placek – przełączyć termostat na grill i dopiec 8 do 10 minut . Wyjąć i na taki gorący wysmarować serki ziolowe a na tym ułożyć szynkę . Pomagając sobie papierem zrolować , posypać serem i jeszcze zapiec 10 – 12 minut już w temp. 190 stopni . Podawać z sałatą obok oraz kieliszkiem białego wina . Można taki placek upiec w prodiżu .