Placek ziemniaczany po alzacku

Placek ziemniaczany po alzacku

      Składniki ;

  • 3 duże ziemniaki
  • 3 marchewki
  • garść usiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki usiekanego szczypioru
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 serki typu almette z ziołami
  • szynka , salami w plastrach
  • ser utarty do posypania
  • trochę oliwy z oliwek

    Wykonanie ;

Przepis pochodzi z Alzacji . Danie może być podawane tak na obiad jak na elegancką kolację . Ziemniaki i marchewkę po obraniu ścieramy na tarce na dużych oczkach . Lekko odciskam i dodaję posiekaną zieleninę , jajko , przyprawy i mąkę . Wszystko dokładnie wymieszać . Rozgrzać piekarnik na turboobiegu do temp 220 st. C. Na blaszce położyć papier i wysmarować oliwką . Wyłożyć równomiernie masę na papierze – nie dociskać . Skropić oliwką . Ja kropię pędzelkiem . Zapiekać 25 minut , jeśli jeszcze nie jest rumiany placek – przełączyć termostat na grill i dopiec 8 do 10 minut . Wyjąć i na taki gorący wysmarować serki ziolowe a na tym ułożyć szynkę . Pomagając sobie papierem zrolować , posypać serem i jeszcze zapiec 10 – 12 minut już w temp. 190 stopni . Podawać z sałatą obok oraz kieliszkiem białego wina . Można taki placek upiec w prodiżu .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *