Pomidory faszerowane mięsem mielonym
Składniki ;
- 6 średnich pomidorów
- 350 gram mięsa mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki utartego sera emmentalera
- 1 łyżeczka soli selerowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie ;
Pomidory umyć , ściąć czapeczki i wydrążyć . Pozostawić do obcieknięcia na sicie . Miąższ zachować . Mięso mielone doprawić solą i pieprzem oraz ziołami . Nafaszerować pomidory . Ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Posypać utartym serem i przykryć czapeczkami . Miąższ doprawić solą selerową i zalać pomidory dodając pół szklanki wody oraz oliwę z oliwek . Zapiekać w temp. 180’C przez 45 minut . Można zagęścić sos mąką kukurydzianą . Podaję to danie z makaronem rurki lub z ryżem .