Pomidory faszerowane mięsem z piekarnika

Pomidory faszerowane mięsem z piekarnika

      Składniki ;

  • 250 gram mięsa mielonego – u mnie jagnięcina
  • 4 pomidory średniej wielkości
  • 4 łyżki utartego sera parmezan
  • sól , pieprz , natka pietruszki , suszony czosnek i cebulka
  • pół szklanki białego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża łyżka musztardy – ja dałam dwie różne musztardy
  • łyżka posiekanych ogórków konserwowych , lub kaparów jak u mnie

    Wykonanie ;

Typowo Belgijskie danie , szczególnie latem gdy mamy pachnące pomidory z krzaka . Teraz też można je zrobić i dlatego moja propozycja na to pyszne danie . Mięso będzie mięciutkie – rozpływa się w ustach , bo jak widzicie nie dałam ani jajka ani moczonej bułki . Do miski z mięsem mielonym dodaję parmezan utarty i musztardę . Odkładam łyżkę parmezanu do posypania mięsa przed włożeniem do piekarnika . Dodaję też kapary , posiekaną natkę oraz pozostałe przyprawy . Użyłam częściowo już przyprawionego mięsa z papryką , więc można też dodać . Pomidorom odciąć czapeczki , wydrążyć . Osączyć na sitku . Z mięsa formować kule , które umieścimy w pomidorach . Kupując pomidory wybierzcie te płaskie i szerokie . Na wierzch mięsa posypać parmezanem i przykryć czapeczką . Do naczynia żaroodpornego wlać wino i oliwę z oliwek . Ustawić pomidorki . Wstawić do nagrzanego uprzednio piekarnika na 200 st.C. Piec 45 minut zmniejszając temperaturę ( na 10 minut )  pod koniec pieczenia do 180 st.C. Podałam z dzikim ryżem oraz karmelizowaną marchewką . Świetnie się komponują z frytkami typowo po Belgijsku . W czasie pieczenia wytwarza się sosik , który ja zużywam jako bazę do zup .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *