Marchewka karmelizowana z sokiem z pomarańczy

Marchewka karmelizowana z sokiem z pomarańczy

      Składniki ;

  • pęczek młodej marchewki
  • sok z 1 pomarańczy
  • duża łyżka masła
  • duża łyżka miodu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól do gotowania marchewek

    Wykonanie ;

Od dzieciństwa miałam problem z jedzeniem marchewki . W Polsce ma ona więcej goryczki i to jest zależne od ziemi w której wyrosła . Dlatego ten sposób przyrządzania przypadł mi do gustu gdyż jest ona słodka ale nie mdła . Marchewki obieram i gotuję 12 minut w osolonej wodzie , jeśli są duże to można nawet 14 minut , lub na parze . Na patelni rozpuszczam masło , wkładam marchewki i miód ( ewentualnie cukier ) i lekko karmelizuję z odrobiną gałki muszkatołowej . Dodaję sok z pomarańczy razem z miąższem i na dużym ogniu redukuję połowę obracając marchewki . Podaję z czym akurat mam ochotę , nawet jako samodzielne danie . Świetnie się prezentują do wszelkich pulpetów czy mielonych kotletów . Łatwe , proste i smaczne marchewki .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *