Ryba zapiekana z jarzynami i serem brie

Ryba zapiekana z jarzynami i serem brie

      Składniki;

  • 400 gram ryby dorszowatej – u mnie merlan
  • 1 cienka cukinia
  • 2 pomidory obrane ze skórki
  • ser typu brie – u mnie President
  • oliwa z oliwek
  • śmietanka roślinna – Alpro Soya lub inna gęsta 200 ml.
  • natka pietruszki , zioła prowansalskie oraz suszony czosnek
  • sól , pieprz , słodka papryka , sól selerowa

    Wykonanie ;

Proporcje dla dwóch osób jak zawsze u mnie . Gwarantuję , że będziecie chcieli więcej . Danie dla leniwych , używając papieru do pieczenia w naczyniu żaroodpornym nie będzie zmywania oprócz wylizanych talerzy . Cukinię umyć , pokroić w plastry . Pomidory sparzyć wrzątkiem , również pokroić w plastry grubości 1 cm . W naczyniu ułożyć papier do pieczenia , polać oliwką i obtoczyć w niej rybki . Posypać ziołami i przyprawami z każdej strony . Na wierzchu ułożyć pomidory i kawałki sera brie a obok plastry cukinii . Wszystko posypać przyprawami i zalać śmietanką – 200 ml . Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 st.C. z turboobiegiem . Piec około 20 – 25 minut , aż wszystko będzie lekko rumiane z wierzchu . Podawać z czym lubicie , nawet z bułką zcy chlebem . Ja podałam z obsmażanymi na maśle ziemniakami .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *