Przegrzebki szampanskie
Składniki ;
- 400 gram przegrzebków
- zielone winogrona
- gruby szczypior
- obgotowany brokuł
- pomidor bez pestek
- sos beszamel na bazie szampana – masło , mąka , szampan , sól i pieprz
- utarty ser parmezan
- sól , pieprz
Wykonanie ;
Robię to danie zawsze przed uroczystą kolacją . Według tego schematu można zrobić kawałki ryby morskiej bez ości, tylko pod beszamelem tradycyjnym na bazie mleka i z gałką muszkatołową . Podajemy jako przekąskę przed daniem głównym po 2 – 4 sztuki na osobę w zależności od przewidzianego dania głównego . Pasuje do tego bagietka czosnkowa i białe musujące wino . Podpowiem tylko , że jako danie główne powinna to być też ryba . Po kolei ; obgotować różyczki brokuła tylko 2 , 3 minuty i odsączyć na sitku z nadmiaru wody . Szczypior pokroić dość cienko . Pomidora pokroić na kawałki a winogrona oczyścić z pestek . W naczynkach do zapiekania poukładać przegrzebki , jarzynki , winogrona i szczypior . Ugotować beszamel na bazie szampana , lub tradycyjny . Zalać przygotowane przegrzebki i oprószyć utartym parmezanem . Zapiekać przez około 15 – 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 st. C. termostat grill . Wierzch powinien być trochę rumiany . Podajemy z chrupiąca bagietką czosnkową oraz białym musującym winem .