Przepiórki w miodzie i musztardzie z puree z jabłek

Składniki ;
- 3 przepiórki
- 6 łyżek miodu
- 3 duże łyżki musztardy Dijon
- 3 duże łyżki masła solonego
- sól i pieprz do smaku
- 1 kg jabłek szara reneta oraz pół szklanki cukru
Wykonanie ;
Porcja na 2 osoby , ponieważ liczę 1,5 przepiórki na osobę jeśli to ma być samodzielne danie , jeśli są wcześniej przystawki to można policzyć po 1 sztuce na osobę . Przepiórki posolić lekko i obsypać pieprzem na 2 – 3 godziny przed pieczeniem . Tuż przed pieczeniem posmarować miodem oraz musztardą i obłożyć masłem , ja używam solonego masła , więc nie solę wcześniej . Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st.C. z turboobiegiem na 30 – 40 minut . Mięsko ma być bardzo mięciutkie , żeby łatwo odchodziło od kostek . W tym czasie obrać i pokroić w kostkę jabłka . Włożyć do rondla z cukrem i podlać pół szklanki wody . Udusić często mieszając . Upieczone przepiórki podawać z frytkami i duszonymi jabłkami na ciepło . Jest to klasyczny przepis belgijski , dlatego też polecam do tej wspaniałej potrawy białe wino typu Gewustraminer lub Pinot -Gris .