Przepiórki w miodzie i musztardzie z puree z jabłek

Przepiórki w miodzie i musztardzie z puree z jabłek

     Składniki ;

  • 3 przepiórki
  • 6 łyżek miodu
  • 3 duże łyżki musztardy Dijon
  • 3 duże łyżki masła solonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kg jabłek szara reneta oraz pół szklanki cukru

  Wykonanie ;

Porcja na 2 osoby , ponieważ liczę 1,5 przepiórki na osobę jeśli to ma być samodzielne danie , jeśli są wcześniej przystawki to można policzyć po 1 sztuce na osobę . Przepiórki posolić lekko i obsypać pieprzem na 2 – 3 godziny przed pieczeniem . Tuż przed pieczeniem posmarować miodem oraz musztardą i obłożyć masłem , ja używam solonego masła , więc nie solę wcześniej . Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st.C. z turboobiegiem na 30 – 40 minut . Mięsko ma być bardzo mięciutkie , żeby łatwo odchodziło od kostek . W tym czasie obrać i pokroić w kostkę jabłka . Włożyć do rondla z cukrem i podlać pół szklanki wody . Udusić często mieszając . Upieczone przepiórki podawać z frytkami i duszonymi jabłkami na ciepło . Jest to klasyczny przepis belgijski , dlatego też polecam do tej wspaniałej potrawy białe wino typu Gewustraminer lub Pinot -Gris .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *