Puree z selera na mleku kokosowym

Puree z selera na mleku kokosowym

       Składniki ;

  • 1 seler
  • puszka mleka kokosowego
  • pół szklanki namoczonych rodzynków
  • 1 żółtko
  • pół szklanki śmietanki sojowej
  • szczypiorek do dekoracji
  • sól , pieprz do smaku

    Wykonanie ;

Do garnka wlać pół na pół wodę z mleczkiem kokosowym . Selera pokroić w grubszą kostkę i ugotować do miękkości w tej mieszance z solą , trzeba uważać bo kipi przy zagotowaniu . Odcedzić i połączyć z żółtkiem i śmietanką  . Ja to robię w tym samym garnku i na niewielkim ogniu , żeby wszystko bylo gorące a żółtko sparzone . Na koniec dodaję rodzynki i szczypiorek i gotowe . To puree pasuje wyśmienicie do drobiu i dań słodko – kwaśnych . Dla podkręcenia koloru dodaję ciut kurkumy .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *