Ratatouille z piekarnika
Składniki ;
- 1 oberżyna czyli bakłażan
- 1 kabaczek
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3-4 pomidory
- 2-3 suże pieczarki
- 3-4 ząbki czosnku
- bazylia do dekoracji
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka tymianku suszonego
- sól ,pieprz
- 2-3 łyżki oliwki z oliwek
Wykonanie ;
2 pomidory pokroić w kostkę i udusić w rondelku z odrobiną ziół prowansalskich i tymianku z 1 rozgniecionym ząbkiem czosnku . pozostałe jarzyny pokroić w krążki , ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia . Skropić oliwką oraz posypać ziołami , solą i pieprzem . Dodać czosnek w całości – tylko na smak . Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200st.C. na 15 minut . Lekko przestudzić . Układać w piramidkę na talerzu . Polać sosem z pomidorów , ozdobić bazylią . Świetny dodatek do kiełbas na gorąco , potraw z grila lub jako przekąska .