Ratatouille z piekarnika

Ratatouille z piekarnika

  • Składniki ;

  • 1 oberżyna czyli bakłażan
  • 1 kabaczek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3-4 pomidory
  • 2-3 suże pieczarki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • bazylia do dekoracji
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • sól ,pieprz
  • 2-3 łyżki oliwki z oliwek

  • Wykonanie ;

2 pomidory pokroić w kostkę  i udusić w rondelku z odrobiną ziół prowansalskich i tymianku z 1 rozgniecionym ząbkiem czosnku . pozostałe jarzyny pokroić w krążki , ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia . Skropić oliwką oraz posypać ziołami , solą i pieprzem . Dodać czosnek w całości – tylko na smak . Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200st.C. na 15 minut . Lekko przestudzić . Układać w piramidkę na talerzu . Polać sosem z pomidorów , ozdobić bazylią . Świetny dodatek do kiełbas na gorąco , potraw z grila lub jako przekąska .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *