Rogaliki drożdżowe
Składniki ;
- 3 czubate szklanki mąki tortowej
- 6 dkg świeżych drożdży
- czubata szklanka kwaśnej , gęstej śmietany
- torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- szklanka cukru
- ćwierć małej łyżeczki kurkumy
- 1 jajko do posmarowania rogalików
- nadzienie wedlug uznania
Wykonanie ;
Pyszne , mięciutkie rogaliki – na każdą okazję . Tutaj akurat bez nadzienia , ale możecie nadziewać serem , powidłami czy też czekoladą . Są świeże na drugi dzień , można śmiało zajadać na śniadanie . Drożdże zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą , wtedy dodajemy śmietanę i bardzo dobrze mieszamy . W wiekszej misce wymieszać mąkę z pozostałymi składnikami , a na końcu wlać zaczyn z drożdży i śmietany . Ciasto należy wyrobić do momentu aż będzie ładnie odchodziło od rąk . Podsypać mąką w razie potrzeby . Odstawić pod sciereczką na około 20 minut . Odciąć kawałek ciasta , rozwałkować na okrągły placek , który następnie pokroić w trójkąty . Jeśli chcecie nadziać to nadzienie kładziemy na podstawie trojkata i zwijamy scisło aż do czubka . Moje rogaliki są zawijane kilka razy – naciagałam ciasto , dlatego mają tyle zwojów . Rozłożyć luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Posmarować rozbełtanym jajkiem . Rozgrzać piekarnik na 180 stopni C. z turboobiegiem . Pieczemy do uzyskania złotego koloru około 20 minut , zależnie od piekarnika . Kolor ciasta jest bardziej żółty od kurkumy , dlatego zawsze jej dodaję do ciast .