Sakiewki z pieczarkami i parmezanem
Składniki na 8 sztuk ;
- 40 dkg. pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/4 kostki masła
- sól,pieprz
- 2 czubate łyżki utartego parmezanu
- 1 prostokątne ciasto francuskie
- 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
Wykonanie ;
Cebulkę obrać , pokroić w piórka , usmażyć na patelni z masłem na niewielkim ogniu , posolić i popieprzyć . W tym czasie oczyścić pieczarki , pokroić na 4 jeśli są duże . Dodać do smażącej się cebulki . Zwiększyć ogień aby odparować wodę,która się wytwarza . Na końcu pieczarki muszą być całkiem suche na patelni . Przestudzić , spróbować już chłodne , w razie potrzeby dodać pieprzu . Dodać ser parmezan , wymieszać . Ciasto francuskie rozłożyć pokroić w kwadraty , powinno wyjść 8 sztuk . Na każdy nałożyć dużą łyżkę pieczarek z parmezanem . Zaklejać w różne wzory – mogą być w formie pieroga lub sakiewki . Posmarować rozbełtanym jajkiem . Piec w piekarniku z turboobiegiem około 20 minut w temperaturze 190 st.C. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno .