Sałatka z jarmużem
Składniki ;
- 4 liście jarmużu bez łodyg
- 3 mięsiste pomidory obrane ze skórki
- 1 cebulka czerwona
- oliwka z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól , tymianek i pieprz do smaku
Wykonanie ;
Praktycznie nie znałam jarmużu do tej pory , ale to takie modne warzywo , że się pokusiłam zrobić kilka razy i powiem wam , że jestem mile zaskoczona . Tutaj zrobiłam sałatkę do wątróbki cielęcej . Ona pasuje do wszystkich mięs , a z dodatkiem sera feta jako samodzielne danie może być . Przemroziłam kilka godzin pokrojone drobno listki jarmużu , dodałam do niego pomidory pokrojone w kostkę – tutaj pomidory hiszpańskie podłużne , oraz czerwoną cebulkę . Wszystko posypałam ziołami , solą i pieprzem oraz skropiłam sokiem z cytryny i oliwką z oliwek . Wystarczy wymieszać składniki i po pół godzinie jest gotowa do jedzenia . Smacznego życzę kochani .