Śledzik a la matjas w oleju
Składniki ;
- 3 płaty śledziowe
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebulka
- 1 czerwona papryka
- gęsta śmietana-3 łyżki
- pieprz świeżo zmielony
- 5 łyżek oleju
- pół litra mleka
Wykonanie ;
Śledzie namoczyć w mleku na 6-8 godzin . Cebulkę poszatkować , przelać na sitku wrzątkiem . Tak samo zrobić z papryką . To zmienia smak na łagodniejszy i lekkostrawny . Cebulkę włożyć do oleju , popieprzyć . Ogórka pokroić w kostkę . Odsączyć śledzie oraz wytrzeć papierowym ręcznikiem . Układamy jak widać na zdjęciu .Cebulkę z olejem układamy na śledziu . Po bokach ogórki i paprykę . Pokropić cebulką paprykę . Do dekoracji kilka łyżek gęstej śmietany ze świeżo mielonym pieprzem . Świetna przystawka przed daniem z rybą lub jako samodzielna przekąska .