Sos pomidorowy z cynamonem i żurawiną
Składniki ;
- 2 cebule – czyli płaczące warzywo
- 3 ząbki czosnku – czyli pogromca wampirów
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe – cesarska ozdoba
- 1 szklanka żurawiny – słodycz naturalna
- 200 gram koncentratu pomidorowego z bazylią ( lub dodać pół łyżeczki suszonej )
- oliwa z oliwek do smażenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cynamonu , sól i pieprz
- 1 łyżka słodkiej papryki
Wykonanie ;
Taki wesoły świąteczny sos do…. no właśnie do czego sobie ktoś wymarzy , ponieważ jest przepyszniasty , ciągle chce się go zjeść czy to z pieczywem , makaronem , rybą czy jajkiem w koszulce . Wiele pomysłów można zrealizować przy jego pomocy . A teraz do dzieła . Płaczące warzywo ( cebulke ) kroimy w piórka i smażymy na wolnym ogniu , pod koniec dodajemy pogromcę wampirów ( czosnek ) pokrojony w cieniutkie paseczki lub posiekany , jak kto lubi . Dusimy około 5 minut i dodajemy koncentrat pomidorowy z bazylią . Jeśli takiego nie spotkacie , wystarczy dodać pół łyżeczki suszonej bazylii . Wlewamy szklankę wody i dodajemy wszystkie przyprawy . Dusimy sosik jeszcze około 10 minut często mieszając razem ze szklanką żurawiny i cynamonem . Sos ma być gładki , dość gęsty i słodko , kwaśno , cynamonowo pikantny w smaku . Z takim sosem połowa sukcesu , on pasuje tak do śledzi jak do dań wegetariańskich .