Sos serowy

Sos serowy

       Składniki ;

  • 1 duża łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sól , pieprz , gałka muszkatołowa , tymianek
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki utartego sera emmental lub mozarella

    Wykonanie ;

W rondlu rozpuścić masło , dodać mąkę i zeszklić wszystko . Dodawać po trochu mleko , ciągle mieszając rózgą . Dodać przyprawy , a na końcu po zdjęciu z ognia dodać ser i sok z cytrynki . Wymieszać na jednolitą masę . Sos idealny do ryby w każdej postaci na ciepło ; czy to na parze czy panierowanej . Sprawdza się też do gotowanych mięs drobiowych . Oczywiście przyprawy dajecie na własny smak , u mnie zawsze czuć więcej gałkę muszkatołową , ponieważ ją lubię .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *