Potrawka z kurczaka w cieście francuskim

Potrawka z kurczaka w cieście francuskim

      Składniki ;

  • 1 rulon ciasta francuskiego XXL
  • 1 białko
  • Mięso z połowy kurczaka z rosołu
  • 200 gram małych pieczarek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga grubego szczypioru
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej natki
  • sól i pieprz z młynka najlepiej kolorowy
  • 1/4 szklanki utartego drobno sera twardego typu emmentaler
  • pół szklanki białego wina
  • pół szklanki śmietanki sojowej
  • 2 duże łyżki masła
  • 1 duża łyżka mąki

    Wykonanie ;

Aby uzyskać foremki na potrawkę wystarczy : złożyć ciasto francuskie na 3 części . Posmarować każdą białkiem i skleić razem . Wykroić duże kręgi za pomocą szklanki , a mniejsze czapeczki literatką . Zostawić mniejsze wewnątrz , aby tylko były nacięte . Upiec w temp 190 st. C.  na złoty kolor przez okolo 15 minut . Ostudzić . Można przechowywać w papierze do 2 tygodni . Ostudzone foremki delikatnie otwieramy ostrym nożykiem , wysypujemy ciasto ze środka , a czapeczki zostawiamy . Szalotki posiekać , podsmażyć w rondlu , dodać czosnek i uprzednio pokrojone na 4 pieczarki . Dodać posiekany szczypior , poddusić do wyparowania wody . Ja użyłam brązowych pieczarek – sa bardziej suche . Dodać mięso z kurczaka pokrojone w kostkę . Oddzielnie na patelni zrobić sos beszamelowy z łyżki masła , mąki i wina . Na końcu dodać śmietankę . Połączyć z potrawką . Poddusić razem . Dodać przyprawy . Musi być pikantnie . Nadziewamy foremki z ciasta francuskiego , posypujemy startym serem . Przykrywamy czapeczkami i zapiekamy w temp. 220 st. C. przez 12 – 15 minut na turboobiegu . Podawać z sałatą ewentualnie z ryżem z curcumą . Do tego dania kieliszek białego rieslinga jest wręcz wskazany .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *