Ziemniaki zapiekane po alzacku – Tartiflette

Ziemniaki zapiekane po alzacku – Tartiflette

     Składniki ;

  • 6 ziemniaków
  • 200 gram wędzonego boczku
  • szczypior wg. uznania
  • 300 gram sera dojrzewającego , może być kozi lub krowi
  • 2 czubate łyżki gęstej  śmietany
  • sól , pieprz i czosnek granulowany

    Wykonanie ;

Wspaniała zapiekanka alzacka Tartiflette jest bardzo pożywna i szybka w przygotowaniu . Ziemniaki ( po 3 na osobę ) ugotować w osolonej wodzie al – dente w łupinkach . Przestudzić i obrać . Użyłam ziemniaków dość ścisłych . Pokroić w plastry grubości palca po długości ziemnaka , ułożyć w brytfannie . Na wierzchu rozłożyć drobno pokrojony boczek i szczypior a następnie ser w kawałkach . Istnieje ser Tartiflette , ja użyłam koziego dojrzewającego sera . Rozłożyć śmietanę , dosmaczyć trochę solą , pieprzem i czosnkiem granulowanym . Nastawić piekarnik na grill i zapiekać do zrumienienia to jest około 20 minut . Gwarantuję Wam , że ta potrawa szybko znika . Do tego świetnie pasuje dobre jasne piwo .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *