Surówka z cykorii z suszonymi owocami
Składniki ;
- 3 małe cykorie
- 7 – 8 suszonych moreli ( z Lidla są pyszne wszystkie suszone owoce )
- 5 – 7 suszonych śliwek wilgotnych
- 3 duże łyżki płatków migdałowych
- posiekana natka pietruszki
- 2 duże łyżki majonezu cytrynowego
- sól i pieprz z młynka
- 1 łyżka soku z limonki
Wykonanie ;
Uwielbiam cykorię , która jest świetnym dodatkiem do wielu dań , jak i samodzielnie , jednak ta wdzięczna jarzynka pasuje do ryb , a jak mówią francuscy kucharze – do ryb tylko białe jarzyny i surówki lub zieloną sałatę się podaje . Wybór skromny ale jest . U mnie padło na cykorię . Umytą cykorię suszę na sitku żółtą końcówką w dół , żeby woda wyleciała . Pokroić na około 1 cm. kawalki ale wycinając głąb , który jest gorzki . Pokroić morele w paski po długości , tak samo śliwki suszone i wszystko wymieszać . Dodać posiekanej natki i połowę migdałów oraz sól i pieprz z młynka . Wszystko wymieszać z majonezem i sokiem z limonki . Wstawić pod przykryciem do lodówki . Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi i natka . Płatki dają taki super efekt chrupania . Musicie spróbować koniecznie tej surówki . Wczoraj była u mnie do rybki .