tarta z figami – bardzo szybka – bez cukru
Składniki ;
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1 słoiczek konfitury figowej
- 4 świeże figi
- 1 żółtko
- 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
- bita śmietana do dekoracji
Wykonanie ;
Sezon na figi w pełni dlatego jest ona – tarta z figami ,pyszna ze względu na naturalną słodycz owoców . Zrobiłam ją na przyjazd mojej siostry – końcówkę szwagier zabrał na drogę – tak mu smakowała .
Rozgrzać piekarnik na 180 st. C. na turboobiegu . Ciasto francuskie wyłożyć na papierze do blaszki i ponakłuwać widelcem dość gęsto . Wtedy lepiej się piecze – oddycha jak ja to mówię . Na ciasto wyłożyć równo konfiturę figową a na wierzch świeże figi pokrojone w plasterki . Brzeg ciasta posmarować żółtkiem . Piec około 35 – 40 minut , zależnie od waszego piekarnika . W tym czasie zrobić galaretkę ale w 300 ml. wody , żeby była ścisła. Przestudzić tartę , polać galaretką dość cienko , szybko ostudzić i polać drugą warstwą galaretki . Wtedy tarta jest równa i błyszcząca . Podawać z bitą śmietaną lub z lodami waniliowymi .