Tarta z renklodami i gruszkami konferencja
Składniki ;
- 1 rulon kruchego ciasta
- 10 – 12 renklod
- 2 gruszki konferencja
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 3 łyżeczki kakao
- 1 szklanka z czubem mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
Wykonanie ;
Kruche ciasto wyłożyć do formy na tartę , ponakłuwać widelcem całe dno i wstawić na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Po tym czasie wyjąć i zalać ciastem czekoladowym . W misce zmiksować 2 całe jajka z cukrem na białą masę . Dodać kakao , mąkę i proszek do pieczenia . Miksować i na końcu dodać olej . Jeśli ciasto jest bardzo ścisłe dolać kilka łyżek mleka . Wylać na podpieczone kruche ciasto . Obłożyć pokrojonymi w kostkę gruszkami i połówkami renklod . Piec 40 – 45 minut na 180 st.C. z turboobiegiem – do suchego patyczka . Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem .