Tuńczyk zapiekany z ryżem
Składniki ;
- puszka tuńczyka w zalewie 180 gram
- 1 torebka ryżu brązowego
- puszka groszku
- 2 liście laurowe
- pół cebuli
- 5 ziela angielskiego
- parmezan do posypania oraz tłuszcz do wysmarowania foremki
Na beszamel ;
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki maggi w płynie
- pół szklanki mleka
- 1 duża łyżka suszonego czosnku niedzwiedziego
- pieprz do smaku
- pół małej łyżeczki gałki muszkatołowej w pudrze
Wykonanie ;
Ryż ugotować al`dente w wodzie bez soli ale z cebulą , listkami oraz zielem angielskim . Tuńczyka odcedzić na sicie . Zrobić beszamel z podanych składników , musi być gęsty . Nie solimy , ponieważ maggi jest słone . Tuńczyka , połowę groszku oraz ryż wymieszać z gorącym beszamelem . Potrawa ma być gęsta . Spróbować i wtedy ewentualnie dodać soli lub trochę maggi . Wyłożyć do wysmarowanej foremki lub malutkich foremek – jak tutaj . Posypać parmezanem . Zapiekać w temp. 200st.C. z turboobiegiem około 25 minut – aż do zrumienienia sera . Podawać na ciepło jak i na zimno z groszkiem lub sałatą oraz dodatkowo majonezem – opcjonalnie . Dla większej ilości osób zwielokrotnić ilość składników i zapiec w foremce od babki , wtedy po wyjęciu z formy jak ostygnie – w dziurkę wsypujemy groszek . Tak przygotowaną potrawę przed pieczeniem można zamrozić – jeśli mamy dużo innych przygotowań w przeddzień przyjęcia . Można oddzielnie zrobić galaretkę z dodatkiem białej madery lub wytrawnego wermutu i pokrojoną w kosteczkę podać razem na talerzu . Bardzo szybko znika , wszyscy lubią .
Pewnie przyrządzę. Zapowiada się interesująco 🙂