Wędzony łosoś z ogórkiem i selerem naciowym w majonezie-aperitif

Wędzony łosoś z ogórkiem i selerem naciowym w majonezie-aperitif


  • Lista zakupów;

  • 1 paczka wędzonego łososia
  • 1 świezy ogórek
  • kilka łodyg selera naciowego
  • koperek do dekoracji
  • majonez cytrynowy
  • sól ,pieprz do smaku

                  Wykonanie;

 

Ogórka obrać ze skórki,utrzeć na tarce z dużymi oczkami,posolić lekko i wyłożyć na sitko nad zlewem aby obciekł z nadmiaru wody.

W tym czasie rozdrobnić łososia. Jasne  chrupiące łodygi selera naciowego pokroić w drobniutką kosteczkę,wymieszać z majonezem

odrobiną soli i pieprzu.

Odsączonego ogórka wymieszać majonezem,dodać pieprzu.Nakładać na przemian do szklanych pojemniczków-typu literatki                              począwszy od ogórka potem łososia a na wierzchu selera naciowego. Przyozdabiamy koperkiem. Podajemy przy akompaniamencie białego wina wytrawnego lub półwytrawnego przed obiadem,który będzie z rybą w roli głównej.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *