Zapiekanka z makaronem tagliatelle
Składniki ;
- 300 gram makaronu tagliatelle
- 250 gram szynki
- 1 szklanka zielonego groszku
- 3/4 szklanki utartego sera emmental
- 1,5 szklanki sosu beszamel
- 3 łyżki usiekanego szczypiorku
- sól , pieprz , gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie ;
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu . Groszek , może być mrożony , zagotować 5 minut i odcedzić . Szynkę pokroić w grubszą kostkę . W żaroodpornym naczyniu wymieszać składniki , zalać sosem beszamelowym a następnie posypać szczypiorkiem oraz utartym serem . Ostrożnie z przyprawami , ponieważ ser jest słony . Ja doprawiam sos gałką , pieprzem i ciut solą . Potem już przypraw nie dodaję . Zapiekać przez około 15 – 20 minut w piekarniku na funkcji grill aż do zrumienienia sera z wierzchu .