Pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i parmezanem
Składniki ;
- 4 ziemniaki
- 8 łyżek pokrojonego w kostkę boczku wędzonego parzonego
- 5 łyżek utartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz
Wykonanie ;
Ziemniaki wyszorować i ugotować al-dente w osolonej wodzie przez 12 minut . Wyjąc z wody , lekko przestudzić . Ściąć czapeczki po długości , wydrążyć otwory . Pokroić boczek wędzony parzony w kostkę . Nałożyć do otworków w ziemniakach . Posypać obficie parmezanem i przyłożyć czapeczki z ziemniaków . Wierzch posmarować olejem oraz posypać posiekanym czosnkiem . Piec około 15 minut w piekarniku na 200 st.C. na termoobiegu . Gdy są rumiane z wierzchu można serwować jako dodatek do mięsa lub jako przekąskę . Na pewno mile zaskoczycie gości .