Pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i parmezanem

Pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i parmezanem

  • Składniki ;

  • 4 ziemniaki
  • 8 łyżek pokrojonego w kostkę boczku wędzonego parzonego
  • 5 łyżek utartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz

  • Wykonanie ;

Ziemniaki wyszorować i ugotować al-dente w osolonej wodzie przez 12 minut . Wyjąc z wody , lekko przestudzić . Ściąć czapeczki po długości , wydrążyć otwory . Pokroić boczek wędzony parzony w kostkę . Nałożyć do otworków w ziemniakach . Posypać obficie parmezanem i przyłożyć czapeczki z ziemniaków . Wierzch posmarować olejem oraz posypać posiekanym czosnkiem . Piec około 15 minut w piekarniku na 200 st.C. na termoobiegu . Gdy są rumiane z wierzchu można serwować jako dodatek do mięsa lub jako przekąskę . Na pewno mile zaskoczycie gości .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *