Ziemniaki zapiekane po alzacku – Tartiflette
Składniki ;
- 6 ziemniaków
- 200 gram wędzonego boczku
- szczypior wg. uznania
- 300 gram sera dojrzewającego , może być kozi lub krowi
- 2 czubate łyżki gęstej śmietany
- sól , pieprz i czosnek granulowany
Wykonanie ;
Wspaniała zapiekanka alzacka Tartiflette jest bardzo pożywna i szybka w przygotowaniu . Ziemniaki ( po 3 na osobę ) ugotować w osolonej wodzie al – dente w łupinkach . Przestudzić i obrać . Użyłam ziemniaków dość ścisłych . Pokroić w plastry grubości palca po długości ziemnaka , ułożyć w brytfannie . Na wierzchu rozłożyć drobno pokrojony boczek i szczypior a następnie ser w kawałkach . Istnieje ser Tartiflette , ja użyłam koziego dojrzewającego sera . Rozłożyć śmietanę , dosmaczyć trochę solą , pieprzem i czosnkiem granulowanym . Nastawić piekarnik na grill i zapiekać do zrumienienia to jest około 20 minut . Gwarantuję Wam , że ta potrawa szybko znika . Do tego świetnie pasuje dobre jasne piwo .