Zupa fasolowa po serbsku
Składniki ;
- 250 gr drobnej ugotowanej fasoli białej
- 250 gram wędzonego boczku w kostkę
- 250 gram kiełbasy chorizo w kostkę
- włoszczyzna
- 4 ząbki czosnku
- 4 – 5 ziemniaków
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 duże łyżki koncenrtratu pomidorowego
- 1 duża łyżka przyprawy harrisa
- ziele angielskie , listki laurowe – po 2 – 3 sztuki oraz spora łyżka majeranku , ja dałam tymianek oraz 1 łyżkę ostrej dobrej czerwonej papryki oraz garść siekanej natki pietruszki
- 2 czerwone papryki w kostkę
Wykonanie ;
Przepis dostałam od kolegi z Niemiec ze starej książki kucharskiej , gdzie w orginale jest zielona papryka . Zamieniłam ją na czerwoną i zupa jest pyszna i kolorowa . Jarzyny obrać i pokroić w kostkę , ziemniaki w większe kawałki . Na oleju obsmażyć boczek z cebulą dodając na końcu grubo pokrojony czosnek . Zalać bulionem , wrzucić ziemniaki i jarzyny – pogotować 15 minut , dodać przyprawy . Wrzucić do garnka fasolę oraz czerwoną paprykę i kiełbasę chorizo . Pogotować 5 minut , dodać przyprawę harrisa i koncentrat pomidorowy oraz ugotowaną fasolę . Doprawić do smaku na pikantnie , a majerankiem i natką pietruszki już po wyłączeniu ognia .