Zupa fasolowa po serbsku

Zupa fasolowa po serbsku

     Składniki ;

  • 250 gr drobnej ugotowanej fasoli białej
  • 250 gram wędzonego boczku w kostkę
  • 250 gram kiełbasy chorizo w kostkę
  • włoszczyzna
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 – 5 ziemniaków
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 duże łyżki koncenrtratu pomidorowego
  • 1 duża łyżka przyprawy harrisa
  • ziele angielskie , listki laurowe – po 2 – 3 sztuki oraz spora łyżka majeranku , ja dałam tymianek oraz 1 łyżkę  ostrej dobrej czerwonej papryki oraz garść siekanej natki pietruszki
  • 2 czerwone papryki w kostkę

    Wykonanie ;

Przepis dostałam od kolegi z Niemiec ze starej książki kucharskiej , gdzie w orginale jest zielona papryka . Zamieniłam ją na czerwoną i zupa jest pyszna i kolorowa . Jarzyny obrać i pokroić w kostkę , ziemniaki w większe kawałki . Na oleju obsmażyć boczek z cebulą dodając na końcu grubo pokrojony czosnek . Zalać bulionem , wrzucić ziemniaki i  jarzyny – pogotować 15 minut , dodać przyprawy . Wrzucić do garnka fasolę oraz czerwoną paprykę i kiełbasę chorizo . Pogotować 5 minut , dodać przyprawę harrisa i koncentrat pomidorowy oraz ugotowaną  fasolę . Doprawić do smaku na pikantnie , a majerankiem i natką pietruszki już po wyłączeniu ognia .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *