Zupa krem z dyni na mleczku kokosowym

Zupa krem z dyni na mleczku kokosowym

      Składniki ;

  • 1 mała dynia Potimarron około 1,30 kg.
  • 3 obrane ziemniaki
  • 3/4 litra bulionu warzywnego
  • duża czubata łyżka masła
  • 1 cebulka
  • 1 puszka mleczka kokosowego 330 ml.
  • 1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej , 1 łyżeczka utartego imbiru , sól , pieprz do smaku
  • kilka plastrów wędzonego boczku

    Wykonanie ;

Dynia potimarron to odmiana dużej dyni o sakiewkowym kształcie . Wybieram ją na zupę , ponieważ nie trzeba jej obierać , ma wspaniały smak i aromat . Zupę z dyni podaje się w Belgii czy we Francji w środę , a to dlatego , że dzieci nie mają zajęć w szkole lub kończą w południe . Ta zupa jest bardzo pożywna a jednocześnie pełna witamin i minerałów , które są potrzebne zarówno małym jak i dużym zjadaczom . Cebulkę zeszklić na maśle , podlać bulionem . Dynię i ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu gdy tylko się zagotuje . Dodać gałkę muszkatołową , imbir , sól i pieprz z młynka według uznania . Więcej przypraw bardziej rozgrzewa , dlatego w chłodniejsze dni warto je dodawać . Pogotować aż dynia zacznie się rozpadać , to jest najwyżej 20 minut . Po tym czasie zupę zblendować , dodać puszkę mleczka kokosowego i ewentualnie dosmaczyć na swój gust . Zagotować i odstawić z ognia . Na suchej patelni zesmażyć plastry boczku z dwóch  stron na chrupiące chipsy . Podawać na wierzchu zupy . Uwaga z solą – boczek jest słony , może zmienić smak zupy .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *