Zupa krem z groszku z jajkiem przepiórczym
Składniki ;
- sadzone jajka przepiórcze – 1 sztuka na talerz zupy
- 3/4 litra bulionu warzywnego
- 4 szklanki zielonego groszku
- 2 duże łyżki masła
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- lubczyk,natka pietruszki
- sól , kolorowy pieprz oraz 1 łyżeczka cukru do smaku
- szklanka śmietany kremówki
Wykonanie ;
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle dodając pod koniec posiekany czosnek . Dodać groszek , posiekaną natkę i lubczyk – około 3 dużych łyżek razem . Zalać bulionem i pogotować około 15 minut . Po tym czasie przetrzeć zupę przez sito , dodać sól , pieprz i cukier do smaku . Zupa powinna być gęsta . Usmażyć jajka przepiórcze na patelni , która nie wymaga tluszczu aby nie zmienić smaku zupy . Delikatnie położyć jajko do każdego talerza na zupie podsypując kolorowym pieprzem , natką i lubczykiem . Aby mieć ładny kolor zupy można przed gotowaniem wrzucić groszek do wrzątku z gazowanej wody i szybko ostudzić w lodowatej wodzie . Nastepnie juz kolor zostanie zielony .