Zupa pomidorowo-paprykowa
Składniki ;
- 0,5 kg cielęciny
- 0,5 kg pokrojonej w kostkę włoszczyzny z przewagą selera
- 1 kg oczyszczonej papryki czerwonej z żółtą
- 1 litr przecieru pomidorowego z własnych zapasów
- 100 gram makaronu nitki
- sól , pieprz , papryczka chili , kurkuma , 3 listki laurowe , kilka ziaren ziela angielskiego , curry madras do smaku
- natka oraz zielone liście z selera opcjonalnie
Wykonanie ;
Zupa paprykowo – pomidorowa należy do zup rozgrzewających za sprawą właśnie papryki oraz papryczki chili . Jeśli mówimy o pomidorach to oczywiście dajemy zawsze sporo selera lub soli selerowej , ponieważ seler z pomidorem zawsze się lubią i idą w parze . Moja zupa jest na bazie własnego przecieru , ale jak nie macie to zastąpcie go koncentratem . Ja wykorzystałam tutaj cielęce nerki na smak . Ogólnie z tego przepisu wychodzi 4 litry zupy . Do garnka wlać 2 litry wody i włożyć mięso , pogotować około 40 minut bez niczego . Po tym czasie dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy . Gotować 15 minut a po tym czasie dodać makaron i jeszcze pogotować 5 minut . Dodać przecier pomidorowy , zagotować i wyłączyć gaz . Podczas gotowania bazy na zupę w drugim garnku umieścić pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą i zalać pół litrem wody z solą . Gotować do 20 minut . Na koniec zblendować i dodać do naszej zupy . Zupa będzie naturalnie zagęszczona , pożywna i smaczna . Jeśli lubicie śmietanę to można jej dodać do zupy , osobiście nie dodaję ponieważ mój przecier pomidorowy jest wystarczająco kwaskowy .