Strucla drożdżowa z serem i brzoskwiniami
Składniki na ciasto ;
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 125 gr. roztopionego chłodnego masła
- 2 jajka L
- 50 gr. świeżych drożdży
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka wanilii z Madagaskaru – aromat
Składniki do sera ;
- 500 gram tłustego białego sera
- 1 cukier wanilinowy oraz pół łyżeczki aromatu -wanilii z Madagaskaru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki śmietany 18%
Składniki na kruszonkę +3 brzoskwinie ;
- 30 gr. masła zimnego
- 3 duże łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 żółtko
- szczypta kurkumy
- 1łyżeczka wanilii z Madagaskaru
Wykonanie ;
Zaczynamy od sera – ser rozdrobnić widelcem w misce i dodać pozostałe składniki . Dobrze wymieszać i odstawić . Mleko podgrzać , dodać drożdże oraz 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru . Odstawić na kwadrans aby zaczyn wyrósł . Do miski wsypać wszystkie suche składniki oraz jajka . Na to wylać wyrośnięty zaczyn . Zarobić ciasto . Na końcu dajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto aż będzie się samo odklejało od ręki . Można oczywiście zrobić to robotem , jednak ja lubię kontakt z ciastem drożdżowym – jest takie wdzięczne pod ręką . Po wyrobieniu ciasto pozostawić chwilkę w misce i zrobić kruszonkę w tym czasie . Masło musi być obowiązkowo bardzo zimne . Pokroić je nożem na malutkie kawałeczki , dodać mąkę , cukier i zółtko . Szybko wyrobić na kruszonkę . Nasze ciasto podzielić na 2 części . Każdą z nich rozwałkować przez podwójny papier do pieczenia aby już nie podsypywać mąką . Na cieście ułożyć ser i kawałki brzoskwiń ze skórką . Zrolować roladę . Włożyć do foremki wraz z papierem . Posypać obficie kruszonką . Piec w piekarniku nagrzanym na 180 st.C. przez około 50 minut . Ja piekłam z termoobiegiem . Wychodzi pyszne , wilgotne ciasto , które serdecznie polecam .